top of page

24

Šo AA biedru reizēm kaitina vārdu salikums “tikai 24 stundas skaidrā”.


Sākot rakstīt, vienmēr brīnos, kāpēc ar pašu rakstīšanu neiet tikpat viegli kā ar piekrišanu uzrakstīt kaut ko. Mazliet atgādina dzeršanas laiku, kad ļoti bieži no rīta apņēmos “šodien ne”, bet vakarā (parasti ap plkst. 21.44) metos mašīnā, lai tomēr paspētu pēc “vēl tikai šovakar” devas. Apņemšanās vienmēr padodas vieglāk nekā rīcība.


Šoreiz manas apņēmības objekts ir raksts par tēmu “24 stundas”. Tēmu, kas man raisa divējādas sajūtas. Tas bija viens no maniem galvenajiem savtīgajiem nolūkiem – rakstot paskatīties, kāpēc mani dažreiz kaitina vārdu salikums “24 stundas” vai “tikai 24 stundas skaidrā”.


Pirmkārt, nākas atzīt, ka es joprojām esmu visai aizdomīgs pret visu, kas nav atrodams Lielajā grāmatā. Baidos, ka dažu alkoholiķu AA programmas “minesotizācijas” alkas vai garīgās improvizācijas degsme un taisnāko (vieglāko) skaidrības ceļu meklēšana beigsies kaut kur, no kurienes vairs nebūs atpakaļceļa pie autentiskās AA programmas. Tās, kas strādā un kas ir uzrakstīta grāmatā “Anonīmie alkoholiķi”.


Otrkārt, man AA biedru nereti izmantotie spārnotie izteicieni (tai skaitā “tikai 24 stundas skaidrā”) raisa arī zināmu pretestību jeb aizdomas par runātāju patieso vēlmi strādāt savas atveseļošanās labā. Manā pieredzē lielākā daļa spārnoto frāžu lietotāju nav paši aktīvākie AA programmas (soļu) praktizētāji. Man reizēm izskatās, ka spārnotie izteicieni vairāk kalpo par iedrošinājumu vai uzmundrinājumu pašiem to paudējiem, mēģinot ar vārdiem, nevis darbiem uzturēt ilūziju par savu garīgo modrību.


Šie divi tad arī ir mani galvenie iebildumi pret 24 stundām. Novienkāršojot varu teikt, ka pret “24 stundas skaidrā” galvenie iebildumi ir maniem negatīvajiem rakstura trūkumiem – bailēm un aizdomām. (Interesanti uzzināt, vai raksta turpinājumā es atradīšu arī kādu sev piemītošu pozitīvu rakstura trūkumu?)


Bet, pirms ķeros klāt pozitīvajai izpētei, vēlos atkāpties un papētīt, no kurienes vispār nāk ideja par 24 stundām skaidrā? Pēc nelielas pastaigas internetā atklāju, ka ir tāda grāmata “24 stundas dienā” (Twenty-Four Hours a Day), kuras iespaidā AA sabiedrībā ir iesakņojusies 24 stundu ideja. Grāmata ir izdota ārpus AA 1954. gadā. Tās autors ir alkoholiķis Ričmonds Volkers (Richmond Walker), kurš līdzīgi kā Bils un Bobs savu skaidrību uzsāka Oksfordas grupā, bet vēlāk pievienojās AA un sasniedza 23 gadu skaidrību, pirms devās uz rakstnieku paradīzi. Grāmata bija domāta alkoholiķiem kā ikdienas garīgās dzīves pilnveidošanas palīgrīks, kurā katrai dienai bija trīs ieteikumi: ikdienas doma (pārdomām), meditācija un lūgsna. Šī grāmata pēc dažiem avotiem ir otrs populārākais izdevums alkoholiķu vidū (aiz grāmatas “Anonīmie alkoholiķi”), kaut arī tā nav AA oficiālā literatūra un tās nav tās pašas AA izdotās “Ikdienas pārdomas”.


Tātad var secināt, ka, lai arī piecdesmitajos gados AA pārstāvji neatzina autora veikumu un noraidīja grāmatas izdošanu, tā tomēr ir radusies tā teikt “AA pagrabos”. Tas ievērojami nomierina manu bailīgo un aizdomīgo garu, un tālāk jau varu ar gaišāku skatu paraudzīties uz “24 stundām skaidrā”.


Manam alkoholiķa prātam ir raksturīga plaša amplitūda un straujums. Es varu viegli un ātri no laimes augstumiem nonākt bēdu ielejā un no pagātnes džungļiem ātri pārcelties uz nākotnes paradīzi. Ja es būtu auto, tad mana galvenā pazīme būtu nevis četri riteņi, bet ātrumkārba ar tikai diviem robiem – pirmo un pēdējo. Es vai nu bremzēju vai lidoju. Tas, protams, ne vienmēr ir slikti, bet salīdzinoši grūti gan, un rada izaicinājumus dzīvot šodienā. Tāpēc “24 stundas skaidrā” man ir alkoholiķu versija “šeit un tagad” konceptam, kurš man palīdz stabilizēties, kad iekšējie dēmoni atkal sākuši savu ballīti. Šādos gadījumos mans prāts nereti apjūk, un es vairs nesaprotu kas ir “šeit un tagad”. Bieži nobīstos, vai tagad, esot “šeit”, es nepazaudēšu kaut kādas man pienākošās dzīves iespējas vai dāvanas. Tieši šajos sarežģītājos prāta stāvokļos man palīdz vienkāršais – 24 stundas skaidrā. Jo tas man saka, ka gadījumos, kad nezinu, ko darīt, ir viena lieta, ko es patiešām varu izdarīt, – 24 stundas nedzert. Un tad jau tālāk redzēs.


“Un tad jau tālāk redzēs” ir otra lieta, kas man saistās ar 24 stundām un ko es uzskatu par vienu no lielākajām atklāsmēm un mācībām manā AA ceļā. Kad es atnācu uz AA, tad viens no maniem plašās amplitūdas un straujuma radītajiem produktiem bija izpratne, ka lēnprātība un apdomība nav īstu vīru instrumentu komplektā. Un, lai arī es droši vien tūkstošiem reižu biju dzirdējis teicienu “rīts ir gudrāks par vakaru”, mani tas nepavisam neuzrunāja. Manā novecošanās procesā bija uzkrājusies pretēja pieredze – no rītiem miglains skats uz dzīvi, bet, vakarā iemalkojot (vai vienā kampienā izraujot) gudrības eliksīru, viss pēkšņi izgaismojās, izkrāsojās, un es biju spējīgs saprast, apspriest un pieņemt vissvarīgākos dzīves lēmumus. Šo viedo vakaru materiālās izpausmes formas bieži varēju nākošajā rītā (atkal ar miglainu skatu) konstatēt nosūtītajos e-pastos vai sociālo tīklu sarakstēs.


Nonācis AA un tā rezultātā palicis bez vakara gudrības, es jutos salīdzinoši miglains un apmulsis visas dienas garumā. Tas man (ie)mācīja atkāpties no manas vīrišķības izpratnes, ka viss ir jā(at)risina uzreiz. Pamazām sāku svarīgas lietas izlemt un darīt ne pirmajās 24 stundās, kad man kaut kas bija iešāvies prātā. Īpaši, ja tas saistīts ar attiecibām, jeb jautājumos, kuros mani lēmumi var skart citus cilvēkus. Atklāju, ka šādā veidā būtiski samazinās pieļauto kļūdu, zaudējumu atlīdzināšanas un veicamo atvainošanās vizīšu skaits. Šodien jau pavisam stingri turos pie “tikai ne pirmajās 24 stundās” jeb “tad jau tālāk redzēs” idejas, un tā manu ikdienu ir padarījusi visai rāmu. Dažreiz vēl kaut kur atmiņas dzīlēs uzjundī kāda veca, skumja doma vai ideja par īstās vīrišķības laikiem, kas bija pilni piedzīvojumu un aizraujošu notikumu. Tad zinu, ka ir pienācis laiks pameditēt vai palūgties. Odiseja gars tad ātri atkāpjas.


Un visbeidzot “24 stundas skaidrā” man asociējas ar pateicību pret vienu no maniem sponsoriem, kurš mani iepazīstināja ar tādu materiālu kā “Tikai šodien”. Atzīstu, ka neesmu konsekvents savā aizdomīgumā, jo tas nav tapis “AA pagrabos”, tomēr šo esmu pieņēmis par tādu kā savu “24 stundas skaidrā” ideālu. Tas man rāda, kāds es varētu kļūt, ja turpināšu lietot AA programmu, un kāda varētu būt mana ideālā atveseļojošā alkoholiķa diena.


Lai bezbailīgas 24 stundas!


Tikai šodien


Tikai šodien es mēģināšu dzīvot vienīgi šajā dienā un nepūlēšos atrisināt visas savas problēmas uzreiz. Es spēju divpadsmit stundas darīt to, kas man riebjas, pat ja man šķistu, ka man tas būs jāiztur visu mūžu.


Tikai šodien es būšu laimīgs, ar to atzīstot par patiesiem Abrahama Linkolna vārdus, ka “lielākā daļa cilvēku ir tieši tik laimīgi, cik laimīgi viņi nolemj būt”.


Tikai šodien es pielāgošos tam, kas ir, un nemēģināšu visu pielāgot savām vēlmēm, es pieņemšu savu “likteni” tādu, kāds tas būs, un sadzīvošu ar to.


Tikai šodien es mēģināšu stiprināt savu prātu. Es mācīšos. Es iemācīšos kaut ko noderīgu. Es neturēšu savu prātu dīkā. Es izlasīšu kaut ko, kas prasīs piepūli, domāšanu un koncentrēšanos.


Tikai šodien es vingrināšu savu dvēseli trīs veidos: es izdarīšu kādam labu darbu tā, lai neviens to neuzzina. Ja kāds to uzzinās, tas neskaitīsies. Es izdarīšu vismaz divas lietas, ko es negribu darīt, – tikai vingrināšanās pēc. Es nevienam neizrādīšu savu aizvainojumu, es varbūt jutīšos aizvainots, bet šodien es to neizrādīšu.


Tikai šodien es būšu patīkams. Es izskatīšos, cik vien labi spēju, gaumīgi ģērbšos, nerunāšu skaļi, būšu pieklājīgs, nevienu nekritizēšu. Es ne par ko nežēlošos, nemēģināšu audzināt vai izrīkot nevienu, izņemot sevi.


Tikai šodien man būs dienas plāns. Es varbūt neizpildīšu to pilnībā, bet man tas būs. Es glābšu sevi no divām sērgām: steigas un neizlēmības.


Tikai šodien es pusstundu pavadīšu klusā vienatnē un atslābināšos. Kādā brīdī šīs pusstundas laikā es mēģināšu ar skaidrāku skatu paskatīties uz savu dzīvi.


Tikai šodien es nebaidīšos. It īpaši es nebaidīšos priecāties par skaisto un ticēt, ka tāpat kā es sniedzu labo pasaulei, pasaule sniegs labo man.


Anonīmais autors



Ja Tev patika raksts, priecāsimies par Tavu ziedojumu. Informāciju atradīsi aavinoga.org sadaļā “Ziedo”. Nauda tiks izlietota mājas lapas un SoundCloud platformas abonēšanai.


Recent Posts

See All
bottom of page