top of page

Es neesmu Dievs

Iļģuciema cietuma AA grupa “Svet” ir mana mīļākā grupa.



Anonīmo alkoholiķu grupa “Svet”, kas darbojas Iļģuciema sieviešu cietumā, tika dibināta 2013. gada novembrī, mūsu grupai rit vienpadsmitais gads. Pirmos gadus sapulces notika vienreiz nedēļā, tajās lasījām literatūru vai ikdienas pārdomas. Pēdējos gadus līdz Covid-19 sapulces notika reizi divās nedēļās, paralēli notika sponsorēšana.  Pandēmijas laikā sapulces nenotika, Ieslodzījuma vietu pārvalde atļāva sponsorēt tikai attālināti.


Pēc pandēmijas paliku viena, kas uzturēja grupu no ārpuses, un es sāku aicināt spīkerus tiešsaistē dalīties savā pieredzē. Spīkeru sapulces notiek reizi divās nedēļās. Paralēli ik nedēļu sponsorēju.


Šobrīd grupa pieņemas spēkā, paralēli spīkeru sapulcēm notiek Lielās grāmatas lasīšanas sapulce (arī reizi divās nedēļās), un ir pievienojušies vēl sponsori.


Uzsākot kalpošanu cietumos, man nebija pieredzes un arī īsti nebija kam pajautāt. Ļoti palīdzēja Polijas AA sadraudzība, kuras biedri vairākas reizes brauca uz Latviju ar semināriem un aicināja uz Polijas AA konferenci, kas bija tieši veltīta pieredzei cietumos.


Cietuma grupām ir sava specifika, paralēli cieši jāsadarbojas ar cietuma administrāciju. Parasti kāds no cietuma psihologiem kārto visu nepieciešamo, lai AA sapulce varētu notikt (atļaujas, telpas, tehnika, utt.). AA sapulcēs pārsvarā piedalās jaunpienācējas, kuras ir noliegumā un šaubās, vai ir alkoholiķes. Tad mēs, kas nākam no ārpuses, esam balsts, uz kura turas AA sapulce un grupa.


Lūgums visus kalpot gribētājus sākumā izvērtēt savas zināšanas par AA. Noteikti būtu jābūt izgājušiem soļus pēc Lielās grāmatas, apbruņotiem ar zināšanām par alkoholisma slimību un Divpadsmit soļu programmu (skati “Anonīmie alkoholiķi”, 16. lpp. teksts kursorā). Jābūt sponsoram un sponsorējamajiem. Pretējā gadījumā alkoholiķis, kurš nav izgājis soļus un tos nepraktizē, nav spējīgs palīdzēt citiem (skati “Anonīmie alkoholiķi”, 44. lpp. pēdējo rindkopu, kur aprakstīta alkoholiķa dzīve sausā).


Iļģuciema cietuma AA grupa “Svet” ir mana mīļākā grupa. Uz AA grupām brīvībā nāk aiz ziņkārības vai pārsvarā bezizejā nonākuši alkoholiķi, izmisuši un dzert pārtraukt motivēti cilvēki. Cietuma sapulcēs es redzu sievietes, kuras uz AA sapulci nāk, jo tāda ir cietuma administrācijas prasība. Viņām viņu dzīve, alkohola piesātināta, šķiet vienīgā normālā (skati “Anonīmie alkoholiķi”, nodaļu “Ārsta viedoklis” XXV. lpp. otrā rindkopa).  Šajās sievietēs es redzu sevi, agrāko, līdz AA, un saprotu, kādu dāvanu man, hroniskai alkoholiķei, uzdāvināja Dievs – vēlmi atmest dzeršanu.


Es neesmu Dievs – šādi nosaucu savu pārdomu rakstu, jo es nevaru nevienam iedot vēlmi pārtraukt dzeršanu. Par to plaši apraksta Dr. Silkvorts savā rakstā Lielās grāmatas nodaļā “Ārsta viedoklis” (“Anonīmie alkoholiķi”, XXII. lpp.), vairākkārt uzsverot, ka hroniskiem alkoholiķiem vajadzīgs labais spēks, kas pārsniedz mūsu sintētisko zināšanu robežas. Es varu kalpot cilvēkiem, censties būt Dieva aģents, kā tas aprakstīts Lielās grāmatas 4. nodaļā “Mēs – agnostiķi” (“Anonīmie alkoholiķi”, 38. lpp.), bet rezultāts ir tikai un vienīgi Dieva rokās.


Kristīne


Ja esi AA biedrs un Tev patika raksts, priecāsimies par Tavu ziedojumu. Informāciju atradīsi aavinoga.org sadaļā “Ziedo”. Nauda tiks izlietota mājas lapas un SoundCloud platformas abonēšanai. No citiem lasītājiem vai klausītājiem un jaunatnācējiem ziedojumi netiek lūgti.


Recent Posts

See All
bottom of page