top of page

Iedvesmas pilns turpinājums

Neatkarīgi no tā, vai Tu uz Anonīmajiem alkoholiķiem atnāci kāda cita mudināts vai paša iniciatīvas vadīts. Nav svarīgi, vai biji jau pazaudējis visu, vai arī Tavā dzīvē vēl bija cilvēki, lietas un apstākļi, kas kalpoja par Tavu glābšanas riņķi reibuma, aizvainojumu un baiļu jūrā. Nav nekādas nozīmes tam, vai Tu plostoji un ārdījies ar kandžas litreni rokā, vai vienkārši nespēji pateikt nē smalkajai ikvakara vīna pudelei. Visticamāk, ja nonāci līdz AA un lasi šīs rindas, tad kādā dzīves posmā atskārti, ka turpināt dzīvot kā līdz šim vairs nav iespējams, un Tev bija/ir nepieciešams jauns dzīves sākums.


Kas tas tāds ir – jaunas dzīves sākums? Sapulcēs mēs tik bieži dzirdam šādus vai līdzīgus vārdus: “Es esmu pavisam cits cilvēks salīdzinājumā ar to, kāds biju kādreiz.” Šī personības maiņa arī ir tas, ko var uztvert kā jaunas dzīves sākumu (vismaz kā es to spēju saprast). Kādā brīdī liela daļa no mums saprata, ka iepriekšējais “es” nespēj risināt tagadējā “es” dzīves izaicinājumus. Tāpēc nākamais loģiskais solis bija atteikties, nogalināt, mainīt vai kā citādāk salauzt iepriekšējās dzīves diktatoru (ego), lai vietā dzimtu jauns “es”, kuru vairs nevadīs egoistiskas iegribas un dziļi apslēptas bailes.

Šis varbūt ir pārlieku poētisks un ideālistisks AA programmas apraksts, bet Anonīmo alkoholiķu pieredze mūs maina, un tā vai citādi lielākai daļai no mums šī pieredze realizējās ar jaunas dzīves sākšanos.

Acīgākie lasītāji būs pamanījuši, ka dažādos locījumos vārdu salikumu “jauns dzīves sākums” šajā ievadā, izmantoju jau piekto reizi. Ceru, ka piedosiet atkārtošanos, jo šī mēneša tēma ir (uzmini nu!) – jaunas dzīves sākums (sesto reizi).

Par to, ka laiks un vieta nav šķērslis jaunas dzīves uzsākšanai, stāsta Aiga rakstā “Cietums kā glābiņš”. Viņai ceļš uz skaidrību sākās ieslodzījumā.

Rakstā “Skaidrības pirmais gads” (raksts pieejams arī krievu valodā) Anita un Ivita stāsta par pirmā skaidrības gada izaicinājumiem, kamēr Dmitrijs piesauc “triku stulbajiem”, kuru iemācījās trešajā skaidrības dienā un vēl aizvien izmanto brīžos, kad rodas vēlme rīkoties pretēji AA garīgajiem principiem.

Arī katra AA grupa kaut kad ir uzsākusi savu darbību, nezinot, kādas veiksmes un neveiksmes to piemeklēs. Trīs stāstus par grupu rašanos lasiet rakstā “Jaunas grupas dzimšana”

“Jauns sākums?” ir Mārtiņa stāsts par to, kas viņa dzīvē mainījās, kad viņš atgriezās pie soļu iešanas, kurus pirms tam bija pametis, tā īsti nemaz neiesācis (krievu valodas versija).

Savukārt dzīvesstāstā “Atbildība par sevi” lasiet, kā alkoholiķe Marta uz mirkli ieraudzīja sevi mazdēla acīm, atrada motivāciju uzsākt jaunu dzīvi un ieguva atbalstu savas pilsētas AA grupā.


Anonīmajos alkoholiķos nav noslēgumu, ir tikai jauni sākumi. Rakstā “Esmu izdarījis Divpadsmit soļus – ko tālāk?” AA biedrs no Amerikas dalās pieredzē, kādus ieguvumus gūst, regulāri strādājot ar visiem soļiem

“Vīnogas” redakcijas vārdā visiem lasītājiem novēlu, lai jaunās dzīves sākumam (astoto reizi) ir arī tikpat iedvesmas pilns turpinājums.

Oskars. K


Recent Posts

See All
bottom of page