top of page

Uzbūvēt kuģi no jauna

Par naudu negribas daudz prātot, runāt vai rakstīt. Krietni pacilājošāka ir doma par mums, AA biedriem, kā par pasažieriem, kas izglābušies pēc liela lainera avārijas, un “visus no mašīntelpas līdz kapteiņa tiltiņam vieno biedriskums, prieks un demokrātija”. (“Anonīmie alkoholiķi”, 15. lpp.) Kāda vēl nauda?! Brīdī, kad neticamā kārtā izdevies izglābties no nāves vai ilgstošām ciešanām.


Skaidrs, ka nauda nav AA programmas vai manas individuālās skaidrības mērķis, taču atveseļojoties man ir bijis svarīgi iemācīties pašai par sevi atbildēt (tostarp finansiāli), atlīdzināt savus nodarījumus (tostarp nomaksāt parādus), paļauties uz Augstāko Spēku (arī materiālos jautājumos). Man ir svarīgi, lai grupas, kuru sapulces apmeklēju, var samaksāt īri, iegādāties literatūru, tēju, kafiju un varbūt pat konfektes, kuru papīrīšus čaukstināt sapulču laikā. Lai ir Latvijas AA mājaslapa, birojs, lai var nodrukāt grāmatas, lai AA darbojas visā pasaulē… Man ir ļoti svarīgi, lai ir “Vīnoga”. Un, lai tas viss notiktu, nepieciešams samērīgs daudzums naudas un mana (katrs, kurš vēlas, var attiecināt arī uz sevi) sapratne. Lai mēs, laimīgi izglābušies pēc avārijas, varētu uzbūvēt kuģi, ar kuru peldēt tālāk, bet nu jau citādāk. Lai tiem, kuri avarē šobrīd, ir kur atpeldēt. Tāpēc šomēnes raksti par tēmu “skaidrība un nauda”.

Vairākos “Vīnogas” rakstos AA biedri dalās pieredzē par attiecībām ar naudu savā atveseļošanās procesā. “Es nevaru staigāt pa ielām kails!” – O. K. stāsta, kāpēc viņam sarežģīti pielietot Divpadsmit soļu programmu attiecībās ar naudu (krievu valodā ŠEIT). Savukārt sarunā “Naudas trūkums nav šķērslis skaidrībai” Vita ar humoru atceras epizodes, kurās finansiālās problēmas atrisinājās ar AA programmas palīdzību. Godīga rīcība darba un naudas lietās ir viena no centrālajām tēmām Monvīda pieredzes stāstā “Skaidrība un finanses”. Viņš raksta gan par paļaušanos uz Augstāko Spēku naudas jautājumos, gan dalās pārdomās par Septīto tradīciju. Savukārt “Kasieru stāsti” atklāj, kā kalpošana par grupas kasieri var palīdzēt paša skaidrībai.

Sakārtotas attiecības ar naudu ir būtiskas ne tikai individuālajā vai AA grupas līmenī. Par to, kā tradīcijas aizsargā visu AA sadraudzību no finanšu problēmām, rakstā “Parāds nav (AA) brālis” dalās Andris K. (krievu valodā ŠEIT). “Galvenais ir piedalīšanās, nevis nauda,” uzsvērts no Anonīmo alkoholiķu starptautiskā žurnāla Grapevine tulkotajā rakstā “Naudas nozīme”. Bet piedalīšanās – tā ir sevis (un sadraudzības kopumā) uzturēšana gan finansiālā, gan organizatoriskā līmenī.

Atcerēties mūsu kopīgo avāriju un brīnumaino izglābšanos palīdzēs Dzintras dzīvesstāsts, kurā lasi par nodzeršanos teju līdz nāvei un dzīvi bez alkohola nu jau 25 gadu garumā – skaidrības uzsākšanu, darbu ar programmu, aktīvu sponsorēšanu un piederības sajūtu.

Atgādinām, ka daudzus “Vīnogas” rakstus var arī klausīties.

Uzraksti par savu pieredzi arī Tu! 2023. gada tēmas:

CEĻOŠANA SKAIDRĀ – rakstu iesūtīšana līdz 1. maijam

VIENĪGAIS NOTEIKUMS (TREŠĀ TRADĪCIJA) – līdz 1. jūlijam

GARĪGA PROGRAMMA – līdz 1. augustam

DRAUDZĪBA SADRAUDZĪBĀ UN ĀRPUS TĀS – līdz 1. septembrim

KOPĪGĀ LABKLĀJĪBA – līdz 1. oktobrim

EMOCIONĀLĀ SKAIDRĪBA – līdz 1. novembrim




“Vīnogas” redakcijas vārdā –

Maija







Recent Posts

See All
bottom of page