top of page

Īstie dārgumi




Kaut kāda dīvaina, bezjēdzīga kaste. Tā es domāju par krājkasi, kurai virsū bija rakstīts “Ziedojumi kalpošanai cietumos” un kas stāvēja uz galda kādā no Rīgas AA grupām. To pašu es domāju par cilvēkiem, kas meta tur iekšā naudu. Vai tad cietumā ir alkohols? Vai cietumā var notikt normālas AA sapulces? Vai tad uz cietumu var iet kalpot arī tie, kas paši nekad nav izcietuši cietumsodu? Nezināju, ka pavisam drīz es pats varēšu atbildēt uz šiem jautājumiem, jo mana dzīve pamainījās tā, ka kalpošana cietumā kļuva par ļoti svarīgu manas atveseļošanās programmas daļu. Mēs veltījām šo “Vīnogas” numuru kalpošanai cietumos un ārstniecības iestādēs. Pārdomas, ieteikumus un svarīgu pieredzi šeit atradīs tie, kas tāpat kā es kādreiz neko nezināja (un arī negribēja zināt) par šo tēmu, kā arī tie, kas vēlas sākt kalpot, bet nevar saņemties. 

Vairākus gadus Inga A. kalpo gan ārstniecības iestādēs, gan cietumos. Ko kalpošana tiem, kas cieš, deva viņai pašai, Inga stāsta rakstā “Izvēlēties pazemību”. Savukārt Kristīne rakstā “Es neesmu Dievs” atklāj, ka Iļģuciema cietuma AA grupa ir viņas mīļākā grupa. Protams, pastāv daudz aizspriedumu par kalpošanu cietumā – gan tas, ka ieslodzītie nāk uz sapulcēm tikai ķeksīša pēc, gan tas, ka nevar kalpot tas, kurš pats nav sēdējis. Ivars dalās, kāpēc tie ir tikai aizspriedumi. Par to, kā biedējoša vieta var pārvērsties par iespēju atveseļoties, lasi viņa pieredzes stāstā “Kā Tur ir?”. Andris K. nebija plānojis kļūt par alkoholiķi, kas apmeklē cietumu, taču dara to jau trešo gadu. Viņš ir apkopojis savu pieredzi rakstā “12 ieteikumi, ja vēlies sākt kalpot cietumā”, kas var palīdzēt gan tiem, kas vēlas uzsākt kalpošanu ieslodzījuma vietās, gan tiem, kas to jau dara. Vairāku mūsu biedru pieredzi, sponsorējot cietumā, mēs apkopojām rakstā “Iemācīties dzīvot skaidrā jebkuros apstākļos”, savukārt mūsu biedru pieredzi ārstniecības iestādēs – rakstā “Vēsts nešana – ieguldījums manā skaidrībā”.

“Kādu dienu es attapos cietumā uz 11 gadiem”: Vitālijs joprojām atrodas ieslodzījumā, kur nokļuva alkohola dēļ. Sākumā viņam bija grūti atzīt to, ka viņš ir alkoholiķis, taču AA biedri, kuri no brīvības nāca uz cietumu vadīt sapulces un sponsorēt, palīdzēja Vitālijam atrast ceļu uz skaidrību un dvēseles mieru cietumā (raksts krievu valodā lasāms ŠEIT). Kāds cits alkoholiķis, kurš jau ir atbrīvojies, kādā brīdī saprata – ja grib atstāt cietumu uz visiem laikiem, viņam būs jākalpo citiem. Par to lasi viņa rakstā “Kā dzīvot brīvībā”. Savukārt, Raitis rakstā “Kā uzvarēt padodoties” stāsta, kā anonīmie alkoholiķi, kas nes vēsti rehabilitācijas iestādēs, palīdzēja viņam saprast, kas ir alkoholiķis un ko darīt, lai dzīvotu skaidrā.

 

Mēs ļoti ceram, ka pēc šo rakstu izlasīšanas vai noklausīšanās vēl kādam tiešām piedzims vēlme sākt kalpot kādā no cietumiem vai ārstniecības iestādēm. Šajās vietās kalpotāju vienmēr trūkst. Un no savas pieredzes varu apgalvot – jūs iegūsiet tādu pieredzi, kas jūsu un citu skaidrībai kļūs par īstu dārgumu.

 

Redakcijas vārdā –

Dmitrijs

 

Aicinām iesūtīt savus pieredzes stāstus, īpaši par nākamo mēnešu tēmām:

 

PATEICĪBA – līdz 1. martam

LŪGŠANAS UN MEDITĀCIJA – līdz 1. aprīlim

PIEŅEMŠANA (GAN SEVIS, GAN CITU) – līdz 1. maijam


Rakstus sūti uz e-pastu redakcija.vinoga@gmail.com!

 

 

 

 


Recent Posts

See All
bottom of page