top of page

Arī tu tā vari!

Pārstājot dzert, dzīves izaicinājumi un problēmas nekur nepazūd.



Šī skarbā realitāte pirmajos skaidrības mēnešos un pat gados mēdz iebelzt pa purnu daudziem no mums, jo ilgi pirms atnākšanas uz AA mēs sevi pārliecinājām, ka mūsu lielākā (vai citos gadījumos pat vienīgā) problēma ir pļēgurošana. Savā ziņā tā ir taisnība, tomēr patiesība ir arī labi zināmajā, spārnotajā AA teicienā, ka alkohols nav mūsu problēma, alkohols ir mūsu risinājums. Neatkarīgi no tā, kā uz to skatās, nav iespējams izvairīties no realitātes – esot skaidrā, dzīve turpina darīt savu, un papildus skaistiem pārdzīvojumiem un jēgpilniem mirkļiem tā ik pa brīdim mūs purinās, gāzīs un reizēm belzīs tieši pa purnu.

Jebkuram cilvēkam nopietni dzīves pārbaudījumi var būt bīstami kā psiholoģiskajai tā arī fiziskajai veselībai, tomēr mums, alkoholiķiem, tie var izvērsties pavisam liktenīgi, jo šādos brīžos ir daudz lielāks risks norauties, kas daudziem no mums var beigties traģiski. Kā to redzu es un daudzi citi Anonīmo alkoholiķu brāļi un māsas, mūsu izraudzītais ceļš uz skaidrību pat ar Divpadsmit soļu programmu priekšgalā nepasargā mūs no dzīves pārbaudījumiem, bet gan sagatavo labāk tikt ar tiem galā. Tāpēc, jo īpaši jaunatnācējiem, ir svarīgi apzināties, ka mūsu skaidrība primāri ir domāta mūsu pašu garīgajai izaugsmei. Mūsu nedzeršana pasauli nemainīs un citu cilvēku problēmas neatrisinās. Mainīsies mūsu attieksme pret apkārt notiekošo un spēja tikt galā ar iepriekš šķietami neatrisināmām situācijām.

Tāpēc šī mēneša “Vīnogas” rakstos mūsu autori dalās pieredzē, kā nostāvēt kājās pēc visdažādākajiem dzīves triecieniem.

Rakstā “Balanss starp diviem grāvjiem” Gunta lasītājus iepazīstina ar dēmoniem, kuri, autoresprāt, vienmēr dzīvojuši viņas galvā, un dalās ar praktiskiem padomiem, kā ar tiem tikt galā dzīves grūtajos brīžos.

Šizofrēnija, karš, narkotiku kontrabanda, bērna pazušana… Tas viss, šķiet, iederētos kādā Holivudas trillerī, bet Marinai tā ir realitāte. Neskatoties uz to, viņa ir skaidrā un cer, ka ar Augstākā Spēka palīdzību tas nemainīsies un ģimenes drāma atrisināsies veiksmīgi. Par to visu rakstā “Visgrūtākais skaidrībā – pārdzīvojumi par dēlu”.

“Manā tumšākajā stundā” ir no starptautiskā AA žurnāla Grapevine tulkots raksts par to, kā Čaks, vīrs ar 32 gadu skaidrības stāžu, tika galā ar sievas zaudēšanu.

Kāpēc autors Ģ. mēdza iet ciemos pie kolēģiem, lai klausītos, kādas skaņas izdveš viņu ledusskapji, lasiet rakstā “Var taču vēl labāk!” (krievu valodā ŠEIT).

Par daudziem tik aktuālo šķiršanās tēmu rakstā “Šķiršanās skaidrā” dalās Ivita. Savukārt autore ar pseidonīmu Links, kura skaidrību uzsākusi visai pasaulei sarežģītajā pandēmijas laikā, bet tagad pati saskaras ar nopietnām veselības problēmām, rakstā “Viens liels, nopietns pārbaudījums” (krievu valodā ŠEIT) atklāj, ka vienmēr jābūt gataviem jauniem izaicinājumiem.

Par to, ka godprātīgs darbs ar Divpadsmit soļu programmu arī var būt nopietns izaicinājums, rakstā “Grūtības soļot skaidrā” dalās O. K. Savukārt Pēteris dzīvesstāstā “Viens es nevarēju” dalās ar savu veiksmes formulu, kas viņam palīdzējusi tikt galā ar grūtiem brīžiem un dzīvot skaidrā jau 29 gadus.

Nobeigumā gribu padalīties ar maģisko sajūtu, kas man radās tik tikko, kad biju izlasījis visus šī mēneša rakstus. Mani pārņēma neaprakstāms optimisma un miera uzplūdums, kad iepazinu kādām drāmām un traģēdijām mūsu autori gājuši cauri, stājušies pretī saviem dēmoniem un uzvarējuši tos, un, neskatoties uz visu, viņi visi ir skaidrā. Es arī tā varu. Un arī Tu tā vari!

Paldies, un lai spēks mums visiem tikt galā ar grūtībām.

O. K.

Atgādinām, ka daudzus “Vīnogas” rakstus var arī klausīties.


Uzraksti par savu pieredzi arī Tu!

2023. gada tēmas:

VIENĪGAIS NOTEIKUMS (TREŠĀ TRADĪCIJA) – līdz 1. jūlijam

GARĪGA PROGRAMMA – līdz 1. augustam

DRAUDZĪBA SADRAUDZĪBĀ UN ĀRPUS TĀS – līdz 1. septembrim

KOPĪGĀ LABKLĀJĪBA – līdz 1. oktobrim

EMOCIONĀLĀ SKAIDRĪBA – līdz 1. novembrim


Rakstus sūti uz e-pastu redakcija.vinoga@gmail.com!



Recent Posts

See All
bottom of page