top of page

Sarežģītāk par koncepcijām

Tālajos deviņdesmitajos gados, vēl bērns būdams, pamanīju avīzē reklāmu, kurā lieliem burtiem bija rakstīts “SEX*”.





Apakšā sīkā šriftā bija paskaidrots, ka šai reklāmai ar seksu nav nekāda sakara un šis lētais triks izmantots tikai, lai pievērstu lasītāja uzmanību. Jā, sekss pārdod, bet “Vīnogas” gadījumā tam ir tiešs sakars ar daudzu alkoholiķu stāstiem, jo seksa tēmai un attiecībām ar partneri ir nozīmīga loma alkoholiķu atveseļošanās procesā.

Tie alkoholiķi, kas jau izsoļojuši visus Divpadsmit soļus, atpazīs, ka romantisko, emocionālo un seksuālo attiecību jautājumu risināšana mēdz parādīties ne vien Ceturtā soļa inventarizācijas lapās, bet pie tā jāatgriežas teju visos pārējos soļos.

Uz to, ka attiecības un sekss ir kutelīga un neviennozīmīga tēma, norāda arī divi mani novērojumi:

  1. Par to rakstot, vairāk nekā citās reizēs “Vīnogas” autori vēlējās palikt anonīmi.

  2. Līdz šim “Vīnogas” redakcijas prāta vētras norisinās pārsteidzoši cieņpilni, un parasti mums nerodas domstarpības par konceptiem un virzieniem, ko piedāvā kāds no redakcijas biedriem. Tomēr šoreiz, kad tika piedāvāts apskatīt un uzrakstīt par kādu konkrētu fenomenu AA un attiecību sakarā, mums pirmo reizi izvērtās diskusija ar pretējiem viedokļiem. Un tā, manuprāt, ir ļoti laba zīme radoša kolektīva kontekstā.

Jebkurā gadījumā šī mēneša tēma ir uzrunājusi daudzus, un raksti par attiecībām atveseļošanās procesā ir tik spēcīgi, ka grūti izvēlēties favorītus.

Par to, ka attiecības, kas, dzimušas skaidrībā, arī nav viegla pastaiga, rakstā “Kā es tevi mīlēju… skaidrā prātā” (krievu valodā lasāms šeit) dalās anonīms autors, kurš savā skaidrībā apzināti izvairījies no romantiskām attiecībām ar citu AA biedru.

Autors ar pseidonīmu “K” rakstā “Kam jānotiek, notiks” atskatās un pārvērtē to, kā līdz šim izturējies pret sievietēm. Savukārt Gunta dalās pieredzē, veicot Ceturtā soļa attiecību inventarizāciju, un kā sākotnējais izmisums pārvērtās par labu mācību nākotnei.

Par to, kā veidot jaunas attiecības skaidrībā, var izlasīt Zelmas dzīvesstāstā. Bet Ģ. rakstā "Ko man darīt, ja mani nemīl" (krievu valodā šeit) dalās pieredzē, kā Divpadsmit soļu programma palīdzēja tikt vaļā no greizsirdības un nelaimes sajūtas. Šomēnes pirmoreiz publicējam arī dubulto dzīvesstāstu – par sevis un otra pieņemšanu kopdzīvē stāsta Aija un Gvido. Savukārt Zelda ieskicē savu skatījumu uz AA Drošības vadlīnijām sadraudzības un attiecību kontekstā.

Vēl kāda anonīma autore dalās, kā iemīlēšanās, kas sākotnēji likās kā Lielās grāmatas apsolījumu piepildīšanās, pārvērtās atkarībā un kā kalpošana AA sadraudzībā māca viņai, ka mīlēt varētu arī citādāk.

Nobeigumā kāda epizode no “Vīnogas” redakcijas breinstorma. Jau izdomājuši, ka oktobris būs veltīts attiecību un seksa tematikai, apspriedām nākamo mēnešu tēmas. Viens no piedāvājumiem bija AA koncepcijas. Iebildu, ka tā ir ļoti sarežģīta un smagnēja tēma un es no AA koncepcijām neko nesaprotu. Bez garas domāšanas redakcijas kolēģe noteica: “Nezinu gan, attiecības un sekss, man šķiet, ir daudz sarežģītākas par AA koncepcijām.”

Milzīgs paldies visiem, kas lasa, raksta un dalās!

Redakcijas vārdā

Oskars


Recent Posts

See All
bottom of page