top of page

Loģiskā domāšana nav nemaz tik loģiska

Tā vien šķiet, ka AA programmas pamatā ir kāds dziļš paradokss. Vismaz sākotnēji tā var šķist, kamēr cilvēks nav sācis atbrīvoties no alkoholiķa domāšanas, kuru tik precīzi un izsmeļoši apraksta mūsu Lielā grāmata.

Padošanās šķiet absurda un pilnīgi neloģiska prātam, kas visu mūžu ir pieradis par vai pret kaut ko cīnīties. “Loģiskajam” saprātam ir grūti sagremot ideju, ka padošanās ir atslēga uz brīvību. Tieši tāpēc tas tik ilgi un mokoši meklē jebkuru “loģisku” izeju no šīs pretrunas. Bet šajā gadījumā “loģika” nav nemaz tik loģiska – tāda tā šķiet tikai pašam slimajam alkoholiķim. Kā sadraudzībā mēdz teikt, alkoholiķis visneprātīgāko lēmumu – pacelt pirmo glāzi – pieņem nevis dzērumā, bet “skaidrā” prātā, jo tajā brīdī ir pilnīgi pārliecināts par sava lēmuma pareizību, neraugoties uz kārtējo katastrofu, kas šim lēmumam noteikti sekos. “Es sāku domāt, ka tāds pilnīgs seku paredzēšanas trūkums nav tālu no ārprāta,” rakstīja Bils. Diemžēl slims prāts nevar pats sevi atveseļot. Lai izrautos no apburtā loka, ir vajadzīgs kas vairāk par domāšanu vai emocionālu pārdzīvojumu. Tam nepieciešams tāds patiesības trieciens, kuru prāts vairs nekādi nespēj ignorēt.


Par to arī lasiet šajā “Vīnogas” izlaidumā – par privātām katastrofām, aplamu domāšanu, bet galu galā arī par cerību, ka viss var būt citādi.


Alkoholiķe L. rakstā “Atgriešanās” stāsta par atbalstu, kuru saņēmusi, atgriežoties sadraudzībā pēc noraušanās (raksts krievu valodā lasāms ŠEIT).


Rakstā “Beidzot sāku dzīvot”, autore atklāj, kā viņai izdevies tas, par ko runā raksta nosaukums.


AA dalībniece D. šomēnes dalās ar savu pārdzīvojumiem bagāto dzīvesstāstu, kas var daudzus iedvesmot sekot viņas pēdās pa atveseļošanās ceļu.


Rakstā “Dievs tikai lūdz mūs mēģināt” “Vīnogas” lasītāji tiek iepazīstināti ar iespaidīgu alkoholiķa stāvokļa analīzi.


K. pastāsta, kā pēc daudziem gadiem sadraudzībā viņam izdevies iegūt ilgstošu skaidrību.


Raksta “Konfrontācija ar zemapziņu” autors atklāj, kā attapies ar dzērienu rokā. Kā tas varēja notikt?


Un, protams, nepalaidiet garām vairāku AA biedru pieredzes apkopojumu par to, vai šiem cilvēkiem ir bail atsākt dzert (raksts krievu valodā lasāms ŠEIT).


Veselo saprātu novēlot,


redakcijas vārdā,

Andris K.




Recent Posts

See All
bottom of page